Wist u dat (lo sapevate che)…

1.

Een Sagra (komt van het latijn “sacrum”/heilig) een naam is voor een volksfeest verbonden aan de godsdienst? Het was vroeger al het moment voor de mensen om samen te komen, gedurende bepaalde periodes als: oogsttijd, wisseling van seizoenen, etc. Deze bijeenkomsten werden vaak op een kerkplein gehouden, en er werden dieren geofferd. Dit vind je nu terug in de maaltijden die gegeten worden, vaak seizoens- en streekgebonden gerechten. In de zomer kun je als toerist in Italië ook aansluiten bij zo’n Sagra. Je vult een formulier in wat je wilt eten, rekent af en met de bonnetjes die je krijgt sluit je aan om af te halen wat je wilt eten. Er staan lange houten tafels en banken. Het doel van deze Sagra’s is vooral het sociale aspect: mensen ontmoeten elkaar voor een praatje. Misschien herkent u deze: sagra del cinghiale (zwijn), del tartufo, della melanzana…

3.

Een Scolapiatti een afdruiprek is voor de afwas? Heeft u dat ook gehad in uw huisje of appartament: trek je een aanrechtkastje open dat bovenaan hangt in de keuken: zit er een afdruiprek in voor de afwas. Handig, maar wij kennen dit zo niet. Wel een afdruiprek op de aanrecht bijvoorbeeld, vaak in plastic.

5.

Van Vespa ook kleding te koop is en accessoires? (www.vespa.com)

7.

I vu’ cumpra’ de benaming is voor de (vaak uit Senegal afkomstige ) straatverkopers die ook op het strand hun waar willen verkopen. Wie kent ze niet. (benaming komt van: vuoi comprare).

9.

Het apestaartje: @: in het Italiaans : “chiocciola” wordt genoemd? Hiermee wordt ook een slakkenhuis bedoeld.

2.

Men in Italië druk is met het vieren van allerlei heiligen, het doen van processies en optochten en feestdagen? We noemen er een paar: Il Palio (2 juli en 16 augustus): wedstrijd te Siena te paard tussen 17 wijken. Festa dei Ceri in Gubbio (15 mei): stoet van kerkkaarsen /waskaarsen ter ere van beschermheiligen. Regata Storica in Venetië (eerste zondag in september): historische optocht van boten. Processione dei serpari in Cocullo (Abruzzo)

 (eerste donderdag in mei): processie ter ere van San Domenica beschermheilige (met echte slangen). etc.

4.

De Ape een omgebouwde Vespa is? De Vespa zit eronder, en een uitbouw als van een kleine vrachtwagen eromheen. Blijft leuk om naar te kijken.

6.

De Grati’ Ariete een kaasrasp is : een electrische kaasrasp met oplaadbare batterij, erg praktisch. Een variant is verkrijgbaar bij de Oil en Vinegar winkels.

8.

Krekels vervellen en hun huid verliezen? Omdat de huid niet meegroeit moet hij af en toe vervellen. Na een paar keer vervellen is de krekel volwassen en kan zich gaan voortplanten. Op de bomen uit dit Pineta-bos (Toscane) zaten miljoenen karkassen van krekels.

10.

de truffel een zwam is, die een symbiose (‘samenlevingsvorm’) heeft met de wortels van bepaalde bomen (eiken). Bijna 2 eeuwen geleden werd de truffel geïntroduceerd in de Franse keuken. De truffel wordt echter vooral buiten Frankrijk gevonden: in Italië, (voormalig) Joegoslavië en Spanje. Deze zwam of paddenstoel groeit onder de grond uit tot een knolletje met paddenstoelensmaak. De smaak is heel apart en sterk, evenals de geur. Een beetje muf of aards. Er zijn minstens 200 verschillende soorten, maar deze zijn terug te brengen tot de zwarte en witte truffel. De zwarte truffel heeft een bobbelige structuur, de witte truffel een gladde structuur. De zwarte truffel wordt tussen half november en half maart rijp en wordt dan gezocht met de hulp van varkens of honden. In Nederland kent men de zwarte truffel onder de naam Melanosporum. Dit is de duurste, meest gewilde en geurigste van de zwarte truffels. De bomen waaronder deze ” melanosporum”  groeit zijn de eikensoorten en de hazelaar, de esp, de haagbeuk, de kastanje, de lindeboom, de jeneverbes en enkele pijnbomen. Onder eiken groeien de beste truffels.

Van mei tot oktober wordt de  Tuber aestivum Vitt., de zomertruffel, geoogst. In Italië heet deze truffel tartufo d´estate, in Frankrijk truffe blanche d´été of truffe de Saint-Jean, in Spanje trufa de verano of trufa marró. De zomertruffel komt behalve in grote delen van Italië en Frankrijk ook wel in Zuid-Engeland en Duitsland voor, vooral in kalkrijpe grond en niet zo diep. Witte truffels: deze zijn van een betere kwaliteit en prijzen hiervan kunnen oplopen tot Eur. 2.000 de kilo. Zie voor een recept met truffels: www.selviturismo.it.
 
Tegenwoordig kunnen we verschillende producten kopen waar truffels in verwerkt zijn. Dit maakt het gebruik ervan ook betaalbaar. Zo zijn er o.a. truffelolie, pasta en tapenade -achtige structuren waar de truffel in is verwerkt.

Verse truffels kunnen het beste meteen verwerkt worden. Ze kunnen in een afgesloten pot bewaard worden, bijvoorbeeld in rijst of olie, voor gebruik afborstelen en de schil schoonmaken. Je kunt ze ook invriezen en steeds afschillen en terug de vriezer in leggen.

Na gedurende enkele vakanties in het mooie Italië met gebruik van handen en voeten en een zeer beperkte woordkennis mijn bestellingen op terrassen en in restaurants gedaan te hebben, vond ik het tijd worden om door het volgen van Italiaanse taallessen die aardige obers en receptionisten in hun eigen taal en vooral ook correct aan te kunnen spreken. Gelukkig trof ik niet ver van huis ITALservices dat Italiaanse lessen aanbiedt voor kleine groepen. Door de geringe omvang van de klassen, maar vooral ook door de enthousiaste, deskundige en afwisselende begeleiding door Régine, is het mogelijk gebleken om in relatief korte tijd en met veel plezier een goede basiskennis van de Italiaanse taal onder de knie te krijgen. En alhoewel ik mijn oorspronkelijke doel al enige tijd geleden bereikt heb, is naast de liefde voor het land Italië, het heerlijke eten en de alomtegenwoordige gastvrijheid ook die voor de Italiaanse taal inmiddels gegroeid en blijf ik mijn kennis en vaardigheden ervan onder begeleiding van Régine uitbreiden.

Piet van Wijk (Groepscursus)
Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image