Heeft u deze TYPISCH ITALIAANSE DAGELIJKSE DINGEN wel eens meegemaakt?

Waarschijnlijk herkent u veel in onderstaande voorbeelden :

1.

BIJGELOOF (superstizione)

In Italië wordt vaak een gelukdrager of bezwerend gebaar gemaakt om ongeluk af te zweren. Natuurlijk kennen wij ook het “afkloppen” en “een zwarte kat over zien steken”, “niet onder een ladder doorlopen” etc. Vooral in Napels wordt veel verkocht en gedaan rondom het “occulte”.

-veel Italianen dragen een soor talisman bij zich, dit is vaak een rood hoorntje (corno rosso)

-als gebaar: fare le corna: betekent het ongeluk afwenden indien naar beneden en als de hand naar boven is gericht: ontrouw.

-dinsdag en vrijdag zijn geen favoriete dagen (vrijdag herinnert aan de dood van Jezus, dag van de duivel en hekserij, dinsdag herinnert aan Mars, god van oorlog): dus geen dagen om te trouwen bijvoorbeeld. Né di Venere né di Marte, non si sposa, né si parte, né si dà principio all’ arte.

-de uitdrukking : in bocca al lupo (in de mond van de wolf), wordt gebruikt om iemand succes te wensen. Hierop wordt geantwoord: crepi il lupo (dat hij moge creperen). Zeg dus niet zomaar: grazie, want dit brengt ongeluk.

-wordt er wijn op tafel gemorst dan zullen Italianen hun vingers hierin dopen en wat achter hun oorlel doen….zout of olie morsen op tafel brengt ongeluk: pak dan wat zout en gooi het over je linkerschouder of gooi wat zout op de olievlek.

-het getal 17 brengt ongeluk; zo zul je niet gemakkelijk in een vliegtuig stoelenrij 17 tegenkomen en heet de Renault 17 in Italië: R117

-het getal 13 brengt geluk, vooral in de Totocalcio. Ga echter niet met 13 mensen aan tafel zitten, dit brengt weer ongeluk, want herinnert aan het Laatste Avondmaal. Dek dan in voor 14 mensen.

-rijst gooien bij een trouwerij brengt geluk: rijst is een symbool van rijkdom en overvloed.

-als je een knoop vindt, dan leer je een nieuwe vriend kennen.

-in de regen lopen brengt geluk (sposa bagnata, sposa fortunata…)

-bij het weggaan niet iemand twee keer groeten, dan zie je elkaar nooit meer.

-je moet een bed niet opdekken waarbij je met de voeten naar de deur ligt: zo liggen doden opgebaard.

-een badhanddoek niet met 2 mensen gebruiken: daar komt ruzie van.

-een paraplu niet in huis openen: daar komt ongeluk van.

-een spin in de avond brengt mooi weer, maar sla geen spin dood in de ochtend of avond want dat brengt ongeluk.

4.

GESTICOLARE/GEBAREN

Voor Italianen is het maken van gebaren onderdeel van hun spreken en gedrag.

5.

NIET ZWEMMEN NA ETEN

Wij Nederlanders doen er niet zo moeilijk over om een duik te nemen, bij 30 graden Celsius, na het eten. Dit zul je een Italiaan niet zo snel zien doen. Minstens 2 uur wachten na het eten, voordat men te water gaat. Natuurlijk weten wij ook dat we niet meteen 2 km. moeten gaan zwemmen, we zoeken vooral verkoeling……

2.

VOORDRINGEN

Hier zijn de Italianen meesters in! Sta je bij de bakker in de rij, dan krijgt toch iemand het weer voor elkaar om voor te dringen!

Of sta je in een gigantische rij voor een kassa om een kaartje te kopen, dringt iemand gewoon voor om “alleen maar iets te vragen aan de caissière” en als hij of zij “er toch staat: snel even een kaartje kopen”……..

3.

KLEDINGMATEN

Als u in Italië gaat winkelen, schrikt u dan niet van het feit dat de kleding nogal klein uitvalt: de maten zijn gewoon anders:

Vestiti da donna, dameskleding
Italië 38 40 42 44 46 48 50 52 54
Duitsland / Nederland 32 34 36 38 40 42 44 46 48

Na gedurende enkele vakanties in het mooie Italië met gebruik van handen en voeten en een zeer beperkte woordkennis mijn bestellingen op terrassen en in restaurants gedaan te hebben, vond ik het tijd worden om door het volgen van Italiaanse taallessen die aardige obers en receptionisten in hun eigen taal en vooral ook correct aan te kunnen spreken. Gelukkig trof ik niet ver van huis ITALservices dat Italiaanse lessen aanbiedt voor kleine groepen. Door de geringe omvang van de klassen, maar vooral ook door de enthousiaste, deskundige en afwisselende begeleiding door Régine, is het mogelijk gebleken om in relatief korte tijd en met veel plezier een goede basiskennis van de Italiaanse taal onder de knie te krijgen. En alhoewel ik mijn oorspronkelijke doel al enige tijd geleden bereikt heb, is naast de liefde voor het land Italië, het heerlijke eten en de alomtegenwoordige gastvrijheid ook die voor de Italiaanse taal inmiddels gegroeid en blijf ik mijn kennis en vaardigheden ervan onder begeleiding van Régine uitbreiden.

Piet van Wijk (Groepscursus)
Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image