Kerstmis = Natale

Proverbio = gezegde: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerst vier  je met je familie, Pasen met wie je wil)


Kerststal. Deze neemt in Italië een belangrijker plaats in dan de kerstboom (kerststal = il presepe).

6 JANUARI. La Befana: In Italië kent men geen Sinterklaas of Kerstman die cadeautjes brengt. Na Drie Koningen komt La Befana de kinderen presentjes brengen (of steenkool als de kinderen niet lief zijn geweest). Deze worden door de schoorsteen gegooid en men ziet de bekende kerstsokken aan de schoorstenen hangen, of buiten het raam.Kerstmis wordt in Italië gevierd met Panettone, kerstbrood.

De geschiedenis. Het verhaal gaat dat Ludovico il Moro, heer van Milaan, in 1495 een aantal gasten uitnodigde op zijn kasteel voor een banket. Toen het dessert opgediend werd, bleek dat dit verbrand was. Een keukenhulpje, Toni genaamd, biedt het brood aan dat hij voor zichzelf en het personeel heeft gemaakt. Zo wordt het 'pan de Toni', de Panettone van vandaag. Het wordt met een glas Spumante erbij, genuttigd.

Het recept; ingrediënten

700 gr. bloem
250 gr. suiker
200 gr. boter
200 gr. rozijnen
70 gr. gekonfijte vruchtjes
20 gr. gist
6 eieren
zout
amandelen
2 citroenen
Bereiding

Als het gist opgelost is in lauwwarm water, voeg dan 100 gram bloem toe. Maak een deeg en laat dit een half uur rijzen. Doe de helft van de bloem in een grote kom. Doe het deeg erbij en kneed alles met wat water goed door. Als het deeg weggezet wordt neemt het volume ervan twee maal toe. Week de rozijnen en de gekonfijte vruchtjes in lauw water. Laat ze drogen en bestuif met bloem. Doe de overige bloem, de gesmolten boter, de suiker vermengd met de eierdooiers, een snufje zout en de geraspte citroenschil erbij: meng alles goed. Voeg nu als laatste de rozijnen en gekonfijte vruchtjes erbij. Vet een hoge ovenschaal met een hele hoge rand in (de panettone is hoog), doe het beslag erin en bedek de bovenkant met amandelen. Laat de panettone gedurende 10 minuten op 200 graden bakken en daarna nog eens 30 minuten op 170 graden. Strooi voor het serveren een beetje poedersuiker over het brood heen. Snijd er hoge smalle plakken van.