Wist u dat (lo sapevate che) .......

1. Een Sagra (komt van het latijn "sacrum"/heilig) een naam is voor een volksfeest verbonden aan de godsdienst? Het was vroeger al het moment voor de mensen om samen te komen, gedurende bepaalde periodes als: oogsttijd, wisseling van seizoenen, etc. Deze bijeenkomsten werden vaak op een kerkplein gehouden, en er werden dieren geofferd. Dit vind je nu terug in de maaltijden die gegeten worden, vaak seizoens- en streekgebonden gerechten. In de zomer kun je als toerist in Italië ook aansluiten bij zo'n Sagra. Je vult een formulier in wat je wilt eten, rekent af en met de bonnetjes die je krijgt sluit je aan om af te halen wat je wilt eten. Er staan lange houten tafels en banken. Het doel van deze Sagra's is vooral het sociale aspect: mensen ontmoeten elkaar voor een praatje. Misschien herkent u deze: sagra del cinghiale (zwijn).

2. Men in Italië druk is met het vieren van allerlei heiligen, het doen van processies en optochten en feestdagen? We noemen er een paar: Il Palio (2 juli en 16 augustus): wedstrijd te Siena te paard tussen 17 wijken. Festa dei Ceri in Gubbio (15 mei): stoet van kerkkaarsen /waskaarsen ter ere van beschermheiligen. Regata Storica in Venetië (eerste zondag in september): historische optocht van boten. Processione dei serpari in Cocullo (Abruzzo) ( eerste donderdag in mei): processie ter ere van San Domenica beschermheilige (met echte slangen). etc. etc.

3. Een Scolapiatti een afdruiprek is voor de afwas? Heeft u dat ook gehad in uw huisje of appartament: trek je een aanrechtkastje open dat bovenaan hangt in de keuken: zit er een afdruiprek in voor de afwas. Handig, maar wij kennen dit zo niet. Wel een afdruiprek op de aanrecht bijvoorbeeld, vaak in plastic.

4. De Ape een omgebouwde Vespa is? De Vespa zit eronder, en een uitbouw als van een kleine vrachtwagen eromheen. Blijft leuk om naar te kijken.

5. Van Vespa ook kleding te koop is en accessoires? (www.vespa.com)

6. De Grati' Ariete een kaasrasp is : een electrische kaasrasp met oplaadbare batterij, erg praktisch. Een variant is verkrijgbaar bij de Oil en Vinegar winkels.

7. I vu' cumpra' de benaming is voor de (vaak uit Senegal afkomstige ) straatverkopers die ook op het strand hun waar willen verkopen. Wie kent ze niet. (benaming komt van: vuoi comprare).

8. Krekels vervellen en hun huid verliezen? Omdat de huid niet meegroeit moet hij af en toe vervellen. Na een paar keer vervellen is de krekel volwassen en kan zich gaan voortplanten. Op de bomen uit dit Pineta-bos (Toscane) zaten miljoenen karkassen van krekels.

9. Het apestaartje: @: in het Italiaans : "chiocciola" wordt genoemd? Hiermee wordt ook een slakkenhuis bedoeld.