Nóg een stukje onontdekt Italië…

Weleens van Molise gehoord? Het is de op één na kleinste regio van Italië en ohhh wat hebben wij ons hart verpand aan dit schitterende stukje van “De Laars”!

Geografisch gezien ligt Molise tussen de Abruzzen in het noorden, Lazio in het westen, Campania in het zuiden en Puglia in het oosten ingeklemd. Vier gebergten (met toppen tot 2.000 meter) vormen samen ruim de helft van de oppervlakte van Molise, de rest van het landschap bestaat uit hoge heuvels die vlakker worden naarmate je dichter bij de (Adriatische) kust komt.

Een paar jaar geleden waren wij voor het eerst in Molise en streken neer bij Emma, de eigenaresse van Masseria Santa Lucia, net buiten Agnone. Wat een geweldige plek! Emma, de nonna van de familie zwaait hier de scepter in de keuken, manlief houdt zich bezig met het land, de wijngaard én de vele fruitbomen op hun terrein. Hun 2 dochters wonen met hun gezin in Agnone en runnen daar ook een B&B.

Agnone (in het noorden van Molise) is vooral bekend bij Italianen door de sinds 1339 aldaar gevestigde Fonderia Pontificia Marinelli. “De wát?” hoor ik je denken .. Maar het betreft een klokkengieterij, vandaag de dag nog steeds in handen van de familie Marinelli.

Toen wij voor het eerst in Agnone waren, hebben wij, zeer onverwacht (met dank aan het feit dat de allergrootste klokkengieterij van de wereld in Nederland is gevestigd, de Koninklijke Eijsbouts in Asten, en men wilde ons, als Nederlanders, toch wel laten zien wie er op de tweede plaats in de wereld van het klokkengieten stond J), een privé rondleiding gekregen door de klokkengieterij … Het hele proces van het klokgieten werd ons zeer geduldig uitgelegd, wij vonden het ongelooflijk interessant! Ook het bijbehorende museum was een geweldige ervaring!

Agnone zelf is een kleine stad met een Borgo, een leuk centro storico en héél veel chiese … In de omgeving móet je echt de dorpen (van de namen alleen al worden wij blij) Pietrabbonante, Vastogirardi, Pescopennataro en Capracotta (deze laatste met skipiste!) bezoeken. Authentiek, stuk voor stuk schitterend gelegen in de natuur en boordevol historie! Wij ontdekten dat de natuur in Molise voor een groot deel nog ongerept is en je kunt hier dus ook supermooie wandeltochten maken! Omdat de boeren al eeuwen lang hun vee naar hoger gelegen gebieden brachten en brengen, zijn veel paden goed aangelegd. Kortom: genieten!

Vergeet ook niet om Termoli aan de Adriatische kust te bezoeken! Het centro storico van deze vissersplaats bevindt zich op een schiereilandje en is ommuurd door een stadswal. Het is hier heerlijk om te dwalen door de steegjes en ondertussen te genieten van het schítterende uitzicht op de Adriatische Zee! Ook vind je hier het smalste steegje van Italië: slechts 34 centimeter breed!!

Saluti,

Evelien