Friuli Venezia Giulia: una regione unica…

 

Als echte Italofielen vinden wij, hoe kan het ook anders, àlle regio’s’ ‘in de laars’ bijzonder (uitgezonderd Valle d’Aosta en Sardinië, daar kunnen we niet over oordelen omdat we daar (nog) niet zelf zijn geweest). De ene regio spreekt natuurlijk wel meer aan dan de andere, maar dat is uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak en interesses.

Eén van de regio’s waarvan wij vinden dat het absoluut een pareltje is (ook omdat deze regio grenst aan ons ándere favoriete land: Slovenië), is de noordoostelijke regio van Italië: Friuli Venezia Giulia of zoals de Italianen gewoon zeggen: Friuli. En niet geheel onbelangrijk: deze regio is nog tamelijk onbekend bij veel toeristen!

Friuli stamt af van de Latijnse naam Forum Julii, dat was de naam van de stad Cividale die werd gesticht door Julius Caesar. Venezia komt van Venetië en Giulia komt van de Julische Alpen (Alpi Giulie) in het noorden van deze regio.

Wij kwamen tot de ontdekking dat er in Friuli maar liefst 4 talen worden gesproken: Italiaans, Duits, Sloveens en het Friulisch (een Retro-Romaanse taal) en dat álle bewegwijzeringen, aanwijzingen, straatnamen etc. in 2 talen worden aangegeven: in het Italiaans én in het Friulisch. Dat heeft alles te maken met de rijke geschiedenis van deze regio: de moeite waard om hierover iets meer te weten te komen!

Wij zijn al meerdere malen in Friuli geweest en elke keer verbazen we ons weer over de veelzijdigheid van deze regio. Zoek je natuur? Wij maakten geweldige wandelingen in de Karnische en Julische Alpen of langs één van de vele meren … Zoek je cultuur ? Bezoek hoofdstad Triëst (jawel, bakermat van de Illy-koffie!) en even ten noorden van deze stad het witte sprookjeskasteel Miramare (over een sprookje gesproken… ). Triëst te overweldigend? Bezoek dan onze persoonlijke favorieten: Udine (met veel Veneziaanse invloeden, vergeet niet la Piazza della Libertà op je lijstje te zetten .. supermooi!) en Cividale del Friuli (met de Ponte del Diavolo over de rivier de Natisone, stadje staat geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco, je komt ogen te kort!). En dat alles zónder rijen bij bezienswaardigheden of drómmen toeristen! Eten & drinken? Oftewel enogastronomia? Proef de hemelse prosciutto di San Daniele of één van de vele streekkazen. En wij zijn absoluut fan van het druivenras dat alléén in Friuli wordt verbouwd: la Ribolla Gialla. Het levert hele frisse witte wijnen op: la dolce vita in optima forma!

Je ziet het, méér dan genoeg redenen om eens op ontdekking te gaan in dit bijzonder stukje Italië!

Saluti,

Evelien