Abbazia di Montecassino.

Als je nog eens via de A1 van Rome naar Napels rijdt (of andersom natuurlijk) en je in de gelegenheid bent om wat extra tijd in te plannen, zou ik je willen aanraden om eens een bezoek te brengen aan de Abdij van Monte Cassino.

De abdij torent hoog boven het plaatsje Cassino uit en is gesticht door San Benedictus van Nursia (beter bekend onder de Italiaanse naam Norcia, in Umbrië). Een majestueus gezicht!

De abdij zelf, het klooster, de loggia’s en vooral de Basilica met de verschillende kapellen en de crypte .. het zijn één voor één juweeltjes om te bekijken en weg te dromen: veel houtsnijwerk en schilderingen ter ere van San Benedictus, altaren van marmer, fresco’s met bijbelse taferelen .. de trappengang naar 2 kapellen in de crypte versierd met fresco’s van Marco Pino en het talloze mozaiek in het centrale gedeelte … werkelijk adembenemend!

En toch werden wij wérkelijk stil van iets heel anders, namelijk het Pools militair ereveld dat vlak naast de abdij ligt. Dit is zó indrukwekkend! Bij ons was het niet bekend (uiteraard wel bij Italianen), maar in de Tweede Wereldoorlog is bij Monte Cassino ongelooflijk hard gevochten (Monte Cassino lag aan de Gustav-linie) en de abdij werd ook nog eens door de geallieerden gebombardeerd (dat bleek uiteindelijk een gruwelijke fout). Bij de slag om Montecassino kwamen o.a.veel Poolse soldaten om en zij liggen hier begraven…

Aan het begin van de begraafplaats is een klein museum gevestigd, absoluut de moeite waard om te bekijken (waardoor je ook een beter beeld krijgt van de toenmalige situatie).

Op de berg bij de begraafplaats staat een obelisk met de indrukwekkende inscriptie:

Noi soldati polacchi abbiamo dato il corpo all’Italia,

il cuore alla Polonia

e l’anima a Dio per la nostra e altrui libertà.

Wij vonden Monte Cassino in alle opzichten méér dan de moeite waard ! Bovendien was het ook fijn om wat meer te weten te komen van een stukje Italiaanse geschiedenis van een wat ‘recentere’ periode!

 

Saluti,

Evelien