Il Volo dell’Angelo … “ adrenaline pura … “

Mocht je nog eens zin hebben om in een paar minuten je adrenaline-niveau maximaal te verhogen, dan is de ‘Volo dell’Angelo” een absolute aanrader!

Il Volo dell’Angelo is letterlijk vertaald ‘de engelenvlucht’ en zo voelt het ook wel een beetje als je eenmaal vastgeklikt aan een ziplijn op 400 meter hoogte “vliegt” …..

Om bij het begin te beginnen: tussen de schitterende dorpjes Castelmezzano en Pietrapertosa, (op een hoogte van respectievelijk 1019 en 888 meter) in de Dolomiti Lucane (ongeveer het centrum van Basilicata, in de provincie Potenza) bevindt zich een vallei die je kunt overbruggen in een soort van harnas en vastgeklikt aan een ziplijn… met een snelheid van ongeveer 110 km per uur en op 400 meter hoogte ‘vlieg’ je de 1452 meter van het ene dorp naar het andere …

Leuke bijkomstigheid: de dorpjes Castelmezzano en Pietrapertosa maken deel uit van de        “I Borghi più belli d’Italia”, een keurmerk dat is toegekend aan ongeveer 300 dorpen in Italië. In veel gevallen hebben deze dorpen een middeleeuwse oorsprong en een mooi bewaarde dorpskern en zijn absoluut de moeite van het bezoeken waard!

Enfin, toen wij enkele jaren geleden in Trivigno logeerden, stond “de Volo’ dus ook op ons programma (dat werd uiteindelijk wel alleen míjn programma want toen mijn man zag wat er te wachten stond, bedankte hij feestelijk en zei : “ik maak de foto’s wel !”)

Dus: biglietti gekocht in Castelmezzano (jawel, heen én terug, want ik kan je garanderen dat wanneer je het echt leuk gaat vinden.. de 1452 meter al overbrugd zijn .. dus dan wil je gewoon nóg eens!) en met een navetta werd ik naar het startpunt gebracht. Daar wachtte nog een stevig stukje klimmen en uiteindelijk mocht ik me melden bij het échte startpunt. Helm op, harnas aan, aanklikken … en gààn!  Eenmaal aan de andere kant kon ik, nog helemaal beduusd van wat ik net had meegemaakt, mijn spullen weer inleveren en werd ik weer met een navetta naar Pietrapertosa gebracht. Je kunt er dan voor kiezen om meteen de route naar het retourpunt (de Volo vanuit Pietrapertosa) te lopen of wat later een vlucht te maken, zodat je voldoende tijd hebt om lekker door Pietrapertosa te dwalen, een espressootje te drinken en te genieten van de schitterende omgeving!

En mocht je hoogtevrees je tóch te veel parten spelen: de Dolomiti Lucane lenen zich ook uitstekend voor het maken van supermooie en uitdagende wandeltochten !

Saluti,

Evelien