Recept voor limoncello

 

Algemeen:

Limoncello kan geserveerd worden als aperitief. In Italië echter krijg je vaak in restaurants van het huis een limoncello als digestief aangeboden. De orginele limoncello komt uit de streek bij Sorrento (Napels).
 

Ingrediënten:


5 biologische citroenen
400 gr witte kristalsuiker
0,5 L water
0,5 L zuivere alcohol van 94 %

tip: probeer de alcohol uit Italië mee te nemen. Door een verbod in Nederland (en België) op distillaten met een alcohol percentage van boven 81% is er hier dus niet aan te komen. Alhoewel onlangs gezien in België bij grotere keten supermarkt (Carrefour/Delhaize). In Italië zijn flessen alcohol bij de supermarkt te verkrijgen, prijzen vanaf ca. Eur. 11,00 per fles. Je kunt ook Wodka gebruiken.
 

Bereiding:

 

Was de biologische citroenen goed af. Schil of rasp dan alleen de gele schil heel fijn af. Doe deze schillen samen met de alcohol in een fles die je luchtdicht af kunt sluiten. Laat deze fles gedurende twee weken staan. Na deze twee weken maak je een oplossing van kokend water en laat hier de suiker in oplossen. Laat dit 5 minuten koken zodat de suiker goed opgelost is. Laat dit afkoelen en voeg toe aan de alcohol. Je merkt meteen de werking: er ontstaat een stroperige massa. Filter deze vloeistof door een koffiefilter en giet dit in glazen flessen die luchtdicht afgesloten kunnen worden. Zet de flessen donker weg. Deze kunnen lang bewaard blijven. Zorg ervoor dat de limoncello ijskoud geserveerd wordt. Hiervoor kun je ook de glaasjes even in de vriezer zetten. Proost!